tartan-track-2678544_1920

DE GEZONDE BASISSCHOOL VAN DE TOEKOMST

In 2015 startte op 4 basisscholen in Zuid-Limburg de Gezonde Basisschool van de Toekomst (GBT). Met dit project wilden onderwijsstichting Movare, de universiteit Maastricht en de GGD Zuid-Limburg een bijdrage leveren aan het opheffen van de sociaaleconomische gezondheidsachterstanden die de regio kenmerken. Aandacht voor gezondheid en gezond gedrag krijgt in het primair onderwijs doorgaans gestalte in de vorm van losse kortdurende projecten en interventies. De GBT daarentegen was een totaalinterventie die onderdeel van het DNA van de school uit moest gaan maken. De deelnemende scholen verlengden hun schooldag en creëerden zo tijd voor een gezonde lunch en een tussenschools beweegmoment waarin kinderen, los van de reguliere pauze, onder leiding van pedagogisch medewerkers en vrijwilligers gevarieerd bewogen. In de klas, tijdens de lessen, nam de aandacht voor bewegend leren toe en er werd een verbinding gelegd met een actieve en gezonde BSO.

Tijdens de workshop op 1 oktober neemt Andrew Simons, projectleider van de GBT, u mee in het verhaal van dit unieke project. Hij laat zien hoe de transitie van een school gericht op leren naar een school gericht op leven tot stand is gekomen en wat de wetenschappelijk onderbouwde resultaten zijn. Daarnaast gaat hij in op de kansen voor de toekomst zowel in Limburg als in de rest van Nederland.

De workshop duurt c.a. 75 minuten en na afloop krijgen de deelnemers toegang tot de digitale bouwstenen van de GBT.

Scroll naar top

DEELNEMEN

Het is vanaf nu mogelijk je aan te melden voor de workshops 2022. Wil je graag deelnemen aan de workshop DE GEZONDE BASISSCHOOL VAN DE TOEKOMST? Vul dan hieronder jou keuze in en verbreed jouw kennis. Aanmelden kan tot en met de dag voor de workshop. Afmelden kan tot uiterlijk 24 uur voor de start van de workshop. Deelname aan een workshop is gratis wanneer je werkzaam bent in de gemeente Beesel, Bergen, Gennep, Horst aan de Maas, Roermond, Peel & Maas, Venlo en Venray.