child-987113_1920

MOTORISCHE ONTWIKKELING

De motorische ontwikkeling begint al in de baarmoeder. Daar ontwikkelt de vrucht reflexmatige bewegingen die de aanzet zijn voor de verdere ontwikkeling. Als baby en peuter ontwikkelt de motoriek zich verder waardoor de jongste kleuter lopend onze kleuterklas binnen stapt.
Taak van het onderwijs in de onderbouw van de basisschool is om onder andere genoeg aandacht te besteden aan de motorische ontwikkeling zodat kinderen in groep drie rustig en geconcentreerd cognitieve opdrachten kunnen gaan uitvoeren.

Vele onderzoeken uit de ontwikkelingspsychologie laten zien dat de motorische ontwikkeling en de cognitieve ontwikkeling niet los van elkaar bekeken kunnen worden.
Conclusies die uit deze onderzoeken te trekken zijn geven aan dat we het lichaam als goed functionerend instrument nodig hebben om cognitieve taken succesvol te kunnen uitvoeren. Maar hoe verloopt de motorische ontwikkeling bij een gezond kind? In deze workshop geef ik in vogelvlucht een uitleg over de motorische ontwikkeling, welke mijlpalen behalen ze wanneer en hoe zouden we ons onderwijs daarvoor kunnen inrichten.

De workshop wordt gegeven door Elise van Weene, ik ben eigenaar van Motoriek.nl. Elise, motorisch remedial teacher, verboden aan de MRT opleidingen van Hogeschool Inholland en Alles in beweging. Daarnaast is ze gespecialiseerd in de sensomotorische ontwikkeling en geeft ze modules over effectieve leerkracht communicatie. Daarnaast ben ik twee dagen werkzaam als gymdocent op een middelbare school in Amsterdam.

Scroll naar boven