placeholder

PRIMITIEVE REFLEXEN

Elk kind wordt geboren met een set primaire reflexen.
Deze reflexen zijn ook de eerste bewegingen die een aanstaande moeder voelt tijdens haar zwangerschap én is een belangrijk onderdeel van de eerste test die een baby net na de geboorte ondergaat (Apgar).

Primaire reflexen hebben de functie om de motorische ontwikkeling in gang te zetten. Het zijn een soort ´bommetjes´ die op bepaalde tijden afgeschoten worden en hiermee fases in de motorische ontwikkeling aanzetten.
Onder normale omstandigheden zullen de primaire reflexen gedurende de eerste 6-9 maanden vanzelf onder controle worden gebracht van een hoger deel van de hersenen. Dat wil zeggen dat er niet meer direct een reactie volgt maar dat het kind lichaamsdelen meer gecontroleerd en onafhankelijk kan bewegen.
Wanneer de reflexen niet op de juiste tijd of volgorde geïntegreerd worden, blijven ze actief in het lichaam waardoor ze later de bewuste en gecontroleerde bewegingen, oog-handcoördinatie en het functioneren van de ogen kunnen verstoren.
Daarmee kunnen leerproblemen ontstaan en het handelingsvermogen van het kind kan vertraagt worden.

In deze workshop wil ik een aantal primitieve reflexen en hun werking toelichten en daarmee verklaren welk gedrag kinderen in de klas en gymzaal vertonen als deze reflexen nog niet zijn verdwenen.

De workshop wordt gegeven door Elise van Weene, ik ben eigenaar van Motoriek.nl. Elise, motorisch remedial teacher, verboden aan de MRT opleidingen van Hogeschool Inholland en Alles in beweging. Daarnaast is ze gespecialiseerd in de sensomotorische ontwikkeling en geeft ze modules over effectieve leerkracht communicatie. Daarnaast ben ik twee dagen werkzaam als gymdocent op een middelbare school in Amsterdam.

Scroll naar boven